Poiana Brașov - povestea numărul 2

June 13, 2017

O mierlă neobosită, țopăind de colo - colo?

 

   Țâșnind din tufiș fără preaviz, de-mi stă inima-n loc, cântând cât o țin plămânii, cu sonorul dat la maxim, o găsești și o vezi peste tot, în căutare de viermișori.           

   Mierla (Turdus merula) este un sturz de dimensiune medie cu o coadă lungă, ușor de recunoscut prin penajul uniform negru mat al masculului, ciocul galben-portocaliu deschis și inelul galben al ochiului. Ciocul se înnegrește iarna. Femelele au partea superioară neagră-maronie, piept punctat maroniu și un gât albicios. Lungimea corpului este de 23,5-29 cm, anvergura aripilor de 34-38 cm și greutatea medie de 100 g.

 

 

Un florinte sfios?

 

   Am avut noroc. În prima zi, cu lumina furată de nori, aproape de înserat, am ieșit la plimbare fără aparatul foto. Mare greșeala. L-am văzut cu coada ochiului între crenguțele unui brad. Cum m-am oprit să-l văd mai bine, a și zburat. 7-8 metri mai departe. Cu pași mici m-am apropiat de el. A stat curajos, lucru de mirare maximă, ba chiar a așteptat-o și pe Lenuș să vină lângă mine. L-am admirat de la maxim 3m minute bune – vreo 3 cred, dar cu viteza lor de reacție e aproape o veșnicie. Fiind prima noastră întâlnire, ne-am analizat din cap până-n picioare și invers. Probabil, să ne putem recunoaște a doua zi. De la distanță mare la început, pitit între cele mai înalte ramuri apoi de aproape, dar sus de tot într-un brad alb.

   Florintele (Carduelis chloris) este o pasăre răspândită pe tot continentul nostru ajungand până în Asia Mica și Persia. Deși apare destul de frecvent și nu poate scăpa unui observator atent în parcuri și gradini, florintele poate fi zărit cu greu, deoarece la apropierea unui pericol se ascunde imediat în ramurile cele mai înalte ale copacilor.

   Culoarea predominantă a penajului este un verde-masliniu-galben, iar pe față galben mai intens. Pe restul corpului apare un desen variat în nuanțe galbene-cenușii și albe-negre. Femela are coloritul puțin mai deschis. Are o lungime de 15 cm, deschiderea aripilor de 25-28 cm, coada de 5-6 cm, ciocul de 12 mm si greutatea de 23-30 g.

 

 

 

Please reload